Our Blog

Povrchové úpravy červeného cedru

Naše firma se specializuje na rozměrově stabilní a trvanlivé dřeviny, které i ve venkovním prostředí vyžadují minimální údržbu. Často však řešíme stejnou věc – aby dřevo nikdy nezestárlo, nebo naopak, aby mělo co nejpřirozenější patinu už od začátku.

Stárnutí, nebo resp. zvětrávání dřeva je přirozenou vlastností tohoto materiálu. U měkkých dřevin však často dochází na povrchu ke vzniku třísek a černých skvrn, nebo jsou často poškozeny hnilobou a dřevokaznými škůdci. Dřeviny, které jsou považovány za kvalitní, jako je například sibiřský modřím, zase podléhají tvarovým deformacím.

Západní červený cedr je v tomto ohledu zcela mimořádný. Je mimořádně rozměrově stabilní a přirozeně odolný proti hnilobě a dřevokazným škůdcům. V exteriéru dochází vlivem UV záření a povětrnostních vlivů postupně ke vzniku přirozené stříbrošedé patiny, která však nijak nemá vliv na jeho životnost a funkci. Ten, kdo má představu o zachování konkrétního barevného odstínu, musí dřevo před instalací povrchově upravit a povrchovou úpravu pak dle potřeby obnovovat.

Často se ovšem setkáváme s požadavkem na povrchovou úpravu, která by co nejvěrněji napodobovala přirozenou patinu cedrového dřeva. Struktura dřeva se nejprve zvýrazňuje kartáčováním, či se nechá bez broušení pouze hrubě řezaná. Následně se aplikují louhy, chemické zešeďovače, nebo pigmentované lazury. Toto je řešení pro ty, kteří nechtějí čekat, až slunce s deštěm vytvoří patinu bez cizí pomoci. Zpravidla se však tato povrchová úprava již neobnovuje a dále se dřevo nechává svému osudu. Má to však ještě jednu velkou výhodu – proces stárnutí dřeva probíhá rovnoměrněji, zvláště nejsou tak patrné rozdíly např. na různých světových stranách díky rozdílné intenzitě UV záření.

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

Jedná se o unikátní internetové stránky, které potřebují moderní prohlížeč! Prosím, aktualizujte dnes!